FAQ

Waarom zou ik kiezen voor siliconen?

Silicone is zacht, maar stevig en geeft een fijne druk op het tandvlees bij het krijgen van tandjes. Silicone is daarnaast hartstikke natuurlijk, ook al zou je dat niet denken.

Siliconen zijn voornamelijk gemaakt van het basiselement silicium (kiezel) en zuurstof. Samen noemen we dit siliciumoxide of silica. Dit stofje is beter bekend als kwarts en in kleine vorm het hoofdbestanddeel van zand. Van kwarts hebben we meer dan genoeg op aarde, dit is het meest voorkomende mineraal op aarde en eenvoudig bereikbaar.

Aan kwarts worden carbon en waterstof toegevoegd en daarmee worden hele lange ketens van aan elkaar gekoppelde silicamoleculen gemaakt. Het resultaat is silicoon, een rubberachtig, onbreekbaar materiaal dat je in huishoudelijk gebruik alleen stuk krijgt door het te snijden. Vallen, stoten, gooien, uitkoken, in de vaatwasser, oven of vriezer stoppen: het kan allemaal, met een waarschuwing erbij voor het verhitten.

Siliconen worden op het eerste gezicht soms verward met plastic (alle kleuren zijn mogelijk), maar plastic heeft heel wat meer stoffen nodig, waaronder weekmakers om in de buurt te komen van de flexibiliteit van siliconen.

Wat zijn de voordelen van siliconen?

  • Siliconen voelt zacht en glad aan. Het is onbreekbaar en kan steeds opnieuw gebruikt worden zonder te beschadigen. Dat betekent minder afval en een lange levensduur.
  • Siliconen zijn inert, dat wil zeggen dat het chemisch gezien een zeer stabiel materiaal is, dat het onder normale omstandigheden niet reageert met andere stoffen zoals voedsel en drank. Over  ‘normale omstandigheden’ wordt vaak aangegeven dat dit voor siliconen betekent een temperatuur tussen de minus 80°C en plus 200°C (let dus op met siliconen in de oven en magnetron). 
  • Siliconen zijn gemaakt van onschadelijke, gifvrije materialen. Het lijkt op plastic, maar bevat geen BPA, weekmakers, pvc, lood of andere schadelijke materialen.
  • Siliconen zijn niet poreus, bacteriën vinden het vrijwel onmogelijk om binnen te dringen.
  • Schoonmaken is eenvoudig, je kunt het afwassen, uitkoken of in de vaatwasser doen.
  • Als extra verlichting bij het tandjesleed kun je de siliconen ook in de ijskast of diepvries leggen.

Wat is het verschil tussen food grade en medical grade siliconen?

Het grootste verschil is dat medical grade siliconen zo gemaakt zijn dat ze langer dan 30 dagen in het menselijk lichaam door kunnen brengen. Medical grade siliconen worden dan ook vaak gebruikt voor het maken van fopspenen en spenen voor flesjes. Ook de textuur van medical grade verschilt een klein beetje van food grade silicone. Food grade siliconen zie je voornamelijk terug in producten als keukengerei en voedselcontainers en dus ook de kralen en bijtfiguren van Beebs 'n Beads. De reden dat er bij deze producten gekozen wordt voor food grade, is dat deze vorm beter bestemd is tegen de hoge temperaturen van de wasmachine, de magnetron, kokend water etcetera.

Waar moet je op letten bij siliconen?

Wanneer je gebruik maakt van siliconen producten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Niet in contact brengen met vuur.
  2. Niet gebruiken in combinatie met scherpe voorwerpen.
  3. Niet hardhandig schoonschrobben met ruwe spons.
  4. Niet boven de 200°C gebruiken.

Hoe maak ik siliconen producten schoon?

Siliconen producten zijn erg gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Het kan mee in de vaatwasser en kan veilig steriel gekookt worden. Het beste is om siliconen producten gelijk na gebruik schoon te maken. Door siliconen producten gelijk na gebruik in heet water te leggen met een paar druppels citroensap, krijg je bijna alle etensresten en geurtjes weg. Even laten afspoelen en laten opdrogen in de lucht, en het product is weer schoon.

Echter blijven er soms (zelfs na het wassen in de vaatwasser) geurtjes achter in de siliconen, vaak als de siliconen in aanraking zijn geweest met scherpe etenswaren zoals knoflook, pepertjes, maar ook tomaat. Om dit tegen te gaan, hebben we een paar schoonmaaktips op een rijtje gezet:

1. (Witte of schoonmaak-) azijn: dompel een schone doek in azijn en maak hiermee het product schoon. Spoel vervolgens af met warm water en laat het product opdrogen in de lucht. Om de overige azijn te verwijderen kan het nodig zijn dat je het product nog een extra keer af moet spoelen.

2. Kokend water met azijn: zet een pan op het vuur en vul deze voor de helft met water. Voeg twee kopjes azijn toe en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het mengsel kookt, kun je de siliconen producten voorzichtig in de pan leggen met behulp van een tang of spatel. Laat in totaal 10-15 minuten koken en zet dan de bron uit zodat het water stopt met koken. Haal na vijf minuten de producten weer VOORZICHTIG uit het water. Let op: de siliconen zullen dan nog erg heet zijn! Laat de producten afkoelen en spoel vervolgens nog even af. Op laten drogen in de lucht.

3. Baksoda: doe de baking soda in een bak totdat de hoogte ongeveer een halve centimeter is. Voeg vervolgens genoeg water toe om er een dikke pasta van te maken. Schrob met de pasta het gehele siliconen oppervlak schoon en laat het geheel opdrogen. Zodra de pasta droog is afspoelen met warm water tot dat alle pasta verdwenen is. Even afspoelen en vervolgens laten drogen aan de lucht.

 

 

 

© 2016 - 2021 Beebsnbeads | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel